TIPY PRE VAŠU RA
Nielen lekár, ale aj VY dokážete vo veľkej miere ovplyvňovať svoju RA a to, ako sa cítite. Ako? Dodržiavaním liečby a správnym nastavením životného štýlu.
Čo by mal dodržiavať každý pacient s RA? Pomôžu vám nasledujúce tipy.
- Užívajte lieky presne podľa odporúčaní lekára a v určenom čase.
- Ak sa v mimoriadnych prípadoch stane, že neužijete predpísané lieky, konzultujte situáciu s lekárom.
Hovorte otvorene o RA a o tom, ako na vás liečba vplýva (napr. o tom, ako ju znášate, či pociťujete nejaké vedľajšie účinky liečby a podobne).
Zapíšte si pred návštevou lekára všetky otázky, ktoré vás od posledného stretnutia s ním trápia či zaujímajú.
Informujte svojho reumatológa, ak ste navštívili nového lekára – špecialistu a tiež o všetkých liekoch, ktoré vám od jeho poslednej návštevy predpísal iný lekár.
Ak vám na niečom mimoriadne záleží, alebo vás čokoľvek trápi a má to súvis s ochorením, komunikujte o tom so svojím lekárom.
Odporúčaná strava
- Jedzte potraviny, ktoré pôsobia protizápalovo:
- rybí olej – najbohatší zdroj protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín;
- tučné severské ryby (napríklad losos)- nesmú byť nakladané v rastlinnom oleji, alebo vysmážané na repkovom, slnečnicovom či sójovom oleji;
- ľanový olej - najbohatší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín;
- olivový olej – pre reumatika jediný vhodný rastlinný olej, má neutrálny vplyv na tvorbu zápalových látok.
- Vhodné potraviny pri reumatizme:
- surové ovocie a zelenina, strukoviny, sója;
- celozrnné potraviny, pšeničné klíčky, naturálna ryža, jačmeň;
- orechy, vlašské orechy, mandle, ľanové semiačka, chia semienka;
- kyslá kapusta, brokolica, cesnak, cibuľa, kapusta, pór, pažítka, špargľa, jogurty;
- jahody, čerešne, zázvor, kurkuma, trstinová melasa;
- vitamín D, C, zinok, selén;
- pitný režim – najvhodnejšie je pitie čistej vody, nesýtených minerálok (napr. s obsahom magnézia), zeleného čaju, aloe vera, bylinkových sypaných čajov a čajových zmesí, pŕhľavy, repíka a mäty.
- Nevhodné potraviny pri reumatizme:
- červené mäso, živočíšne výrobky, bravčové mäso, údeniny;
- rastlinné maslá a oleje: slnečnicový, sójový a repkový;
- kešu a arašidy;
- alkohol, čokoláda, kolové nápoje, sýtené nápoje;
- kravské mlieko;
- vajcia;
- prísady ako magi/vegeta, sójová omáčka, horčica.
Aj pri RA platí, že pohyb je život.
Cvičte šetrne a pomaly tak, aby vám pohyb nespôsoboval bolesť.
Pohybové možnosti konzultujte so svojím lekárom alebo fyzioterapeutom.
Veľmi vhodný je nordic-walking.
Je normálne, že máte dobré, ale aj zlé dni, kedy sa necítite najlepšie.
Nájdite si spôsob, vďaka ktorému sa budete cítiť lepšie, a robte si radosť.
Veľa sa smejte.
Sústreďte sa na seba a relaxujte.
Udržiavajte aktívne spoločenské kontakty.
Vyhľadajte podporu v pacientskej organizácii, napríklad v Lige proti reumatizmu na Slovensku.
Pomôcť vám môže aj individuálny prístup psychoterapeuta alebo psychológa.
Na potlačenie bolesti pri akútnom zhoršení zápalu môžete použiť chladivé obklady, 3x denne ich nechajte pôsobiť 30 minút.
Tepelné procedúry nie sú vhodné, pretože teplo zhoršuje prejavy aktívneho ochorenia.
Na 24 hodín si denne na kĺby aplikujte bandáže zo 100% ovčieho rúna, veľmi pomôžu aj pri zápale, upokojujú bolesť kĺbov a zmierňujú puchnutie, utíšia a znížia intenzitu bolesti.
Oddych, rehabilitácia a cvičenie: znižujú, uvoľňujú a potláčajú prejavy reumy.
Trávte dostatok času vonku na slnku.